fbpx

Aanpak


Je wil niet langer je geduld verliezen (maar ook niet kwaad zijn op jezelf als het toch gebeurt).
Je wil grenzen stellen met respect voor jezelf en je kind.
Je wil er echt zijn voor je kind, zonder te sussen of zelf in paniek te schieten.
Je wil blijven voelen hoe graag je je kind ziet, al irriteert zijn gedrag je soms.

Jouw waarheid

Elk gezin, elk kind, elke ouder is anders. Mijn aanpak en aanbod zijn dus gebaseerd op een groot respect voor die eigenheid. Er is niet één waarheid, niet één aanpak.

Ik begeleid je in het ontwikkelen van je eigen aanpak, die werkt voor jou, voor jullie. Want jij weet best wat jij en je kind nodig hebben.

Focusing: ruimte en aandacht geven aan wat is

Duurzame verandering begint met bewust worden en aandacht. Aandacht voor wat jouw kind nodig heeft in een bepaalde situatie. Maar ook aandacht voor jezelf en hoe jij rust kan vinden in alles wat op je afkomt.

Focusing is een innerlijk luisterproces. Het is op een specifieke manier aanwezig zijn bij het ouderschap en het leven dat het je niet overspoelt en dat je anders kan omgaan met stress en druk van het opvoeden.

Doorheen dit proces ontdek je wat jij echt belangrijk vindt. Je krijgt zicht op waar het echt om draait als je je geduld verliest of waar je je precies aan ergert.
Angst en schuldgevoel beheersen je niet langer. Je gaat opvoeden vanuit wie jij wezenlijk bent en je maakt keuzes die kloppen voor je hoofd en je hart.
Omdat deze benadering zo waardevol is en een voelbare ommekeer teweegbrengt, verweef ik ze als een rode draad doorheen mijn aanbod.

Jij en je ballon

Beeld je even in: jij hebt een ballon. Maar je kind heeft er ook een. Kan er nog wat lucht bij? Of staat hij strak gespannen? Dan is er weinig nodig voor hij ontploft. Bovendien loopt bij het ene kind de ballon sneller vol dan bij het andere. Omdat elk kind zichzelf is en dus anders. Maar ook hoogsensitiviteit of autismespectrumstoornis kunnen hier een rol in spelen.

In de ballonnen zit een schat aan informatie verborgen over jou, je kind en de obstakels waar je op botst. Door stil te staan bij je eigen ballon en die van je kind krijg je voeling met hoe hij volloopt en waarom hij ontploft, voorbij schijnbaar logische verklaringen. Je ontdekt hoe je kan ontmijnen, de balans bewaart en je kind de zorg geeft die het nodig heeft.


Je triggers

Dankzij Focusing word je je sneller bewust van je triggers, van wat jou raakt en dus hoe jouw ballon spanning opbouwt. Zo leer je in verbinding te blijven met jezelf en met je kind. En zo kan jij er mee voor zorgen dat het evenwicht in je gezin en de rust in jezelf duurzaam bewaard en hersteld wordt.

Als ouder voel je vaak een grote verantwoordelijkheid. Maar om dichter naar jezelf en je kind te groeien, is het zo belangrijk om mild te zijn voor jezelf en uit het schuldgevoel te stappen. Elke dag biedt nieuwe kansen om richting te geven aan je ouderschap. Vertrouw maar.