“Is het niet beter dat mijn partner en ik het traject met twee doen?”
“Mijn man/vrouw zou deze workshop moeten komen volgen!”
Deze vraag komt regelmatig van ouders die alleen komen naar het gratis gesprek of alleen deelnemen aan de workshop.
Het korte, ongenuanceerde antwoord:
Nee. Het feit dat je hier alleen bent, zegt eigenlijk al alles.
(En neen, ik bedoel hiermee niet dat je partner niet deugd of zo)
Het langere, meer onderbouwde antwoord:
Vaak ligt onder die vraag de hoop van de ene partner dat de andere partner zou veranderen, dingen anders zou gaan doen.
Verandering
Verandering is moeilijk. Denk maar aan jezelf als je een oude gewoonte wil veranderen (minder snoepen, meer bewegen, vroeger gaan slapen,… ).
Verandering kan je niet afdwingen bij een ander. Het maakt niet uit hoe overtuigd je zelf bent van hoe goed het resultaat zou kunnen zijn, hoe erg je ook gelooft in de nieuwe aanpak en de effecten ervan.
Zo weten we allemaal dat stoppen met roken, gezond eten en meer bewegen ontzettend goede effecten heeft op onze gezondheid. Het doet de kans op kanker en andere ziektes drastisch dalen. Toch is het voor heel veel mensen heel moeilijk om hun gedrag daarin te veranderen.
“Weten” dat iets goed is, is niet genoeg om echt stappen te ondernemen.
Met andere woorden: je kan je partner niet dwingen om iets nieuws te proberen, een andere kijkwijze te gaan hanteren of naar zichzelf te gaan kijken. Als je al iets van mij gevolgd hebt, dan weet je ondertussen wel dat stilstaan bij jezelf een belangrijk onderdeel is van mijn programma. We vertrekken van jou als ouder, dat is niet zomaar en daar staat niet iedereen voor open.
Wat is er nodig voor verandering?
Verandering is maar mogelijk als je bereid bent om naar jezelf te kijken én als je weet waarvoor JIJ het doet.
Wees gerust, stil staan bij jezelf lokt bij zo goed als iedereen zelfkritiek en zelftwijfel uit. Daarom gaan we daar ook mee aan de slag.
Ik leer je op een milde manier te kijken naar wat er bij jou speelt. Alleen maar als we zonder oordeel, zonder agenda en met de nodige mildheid kunnen stilstaan bij wat er is, kunnen we ontdekken wat er voor nodig is om de ouder te zijn zoals jij die wil zijn.
Verandering vraagt dus om een investering, in tijd, in energie, in een persoonlijk proces. Absoluut de moeite waarde, maar de waarde komt maar pas als je die investering echt wil doen. Het gaat niet vanzelf. Daarom moet je weten waarvoor JIJ het doet.
Als je het alleen maar doet om de ander te plezieren, als je partner alleen maar mee komt voor jou, nee, dan gaat hij/zij de waarde ervan niet ontdekken. Integendeel.
Wil dit zeggen dat er helemaal niets zal veranderen?
Vraag je je dan af: “Is het dan wel de moeite als mijn partner niet meedoet?”
Ja! Want JIJ wil het anders!
Ga je wachten op je partner vooraleer je gaat investeren om de ouder te worden die jij wil zijn? Hoe lang ga je dan moeten wachten?
Weet dat jij dit traject aangaat omdat jij anders in je ouderschap wil staan. Jij hebt daar je eigen goede redenen voor, zoals:
“Ik wil meer geduld hebben”.
“Ik wil me rustiger en zekerder voelen over mijn rol als ouder”.
“Wat ik als ik kind heb ervaren, wil ik niet doorgeven want daar voel ik nog steeds de negatieve effecten van”.
“Mijn kind heeft iets anders nodig en ik weet niet goed wat”.
“Ik wil er echt kunnen zijn voor mijn kind, maar ik voel me regelmatig overkoken door alles wat er op me afkomt en het dus niet lukt”.
“Ik wil een warme, ondersteunende band opbouwen met mijn kinderen en tegelijkertijd ook grenzen kunnen aangeven”.
Het vlinder effect
Als je dit gaat realiseren, heeft dat niet alleen impact op je kinderen maar ook op je partner én op jezelf! Het vlinder/rimpeleffect of hoe je het maar wil noemen.
Mijn partner heeft niet mijn achtergrond, mijn kennis, mijn jarenlange geworstel en alles wat ik daarvoor gedaan heb, gevolgd en toch zie ik hem ook mee veranderen. Hoe ik reageer op de kinderen, op de situaties die wij tegen komen, dat heeft ook effect op hem, zet hem aan het denken.
Monkey see, monkey do, werkt niet alleen voor kinderen 😉
Het is een confronterend gezegde en tegelijkertijd wil het ook zeggen hoeveel jij als ouder kan betekenen voor je kinderen en voor je ganse omgeving en daar ondersteun ik je graag in, samen met andere ouders. Je hoeft het niet alleen te doen.
Joke
P.s.: Je leert in het traject hoe je kan communiceren met je kinderen op een respectvolle manier zodat de bereidheid groter wordt dat zij zonder tegenwerken meestappen in jouw verhaal (zoals in de auto stappen omdat jij voor sluitingstijd in de winkel wil zijn, hun speelgoed opruimen zodat jij er niet onnozel van wordt, jou helpen met tafel dekken, stoppen met tv kijken en zich klaar maken om te gaan slapen,… ).
Niets weerhoudt je om dit ook uit te proberen met je partner 😉
P.s.s: Wil je hier meer over weten?
1. Op donderdag 5 december geef ik voor de laatste keer dit jaar mijn ééndaagse workshop: “Ontspannen opvoeden: het hoeft geen illusie te blijven”
Je ontdekt in één dag de 3 stappen hoe jij jouw rol als ouder kan vervullen met meer rust en vertrouwen in jezelf en voor je kinderen: echte zelfzorg, jouw visie op opvoeding en ontspannen inspelen op de noden van je kind.
Alle info over de workshop en de aanmeldlink vind je hier.
Nog vragen? Stuur me even een mailtje op joke@ontspannenopvoeden.be, ik antwoord met veel plezier!
2. Vraag je je af of het traject iets voor jou is?
Contacteer me via een reply op deze mail en ik nodig je uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit (gratis) verkennend gesprek onderzoeken we samen waar jij op dit moment tegenaan loopt met je kind, waarmee je precies worstelt in je ouderschap, wat je wil bereiken en hoe ik jou daarbij kan helpen.