fbpx

Is ‘anders’ zijn echt oké?

Opvoeden vanuit verbinding en anders zijn

Werelddownsyndroomdag 2019 #steunkousen.

Anders zijn is oké. Daar zijn we t vaak allemaal mee eens. En toch… als het er op aan komt, is dat behoorlijk moeilijk, om echt oké te zijn met anders zijn, van anderen, van jezelf, van je kind.

Als we zwanger zijn, als onze kinderen opgroeien, gaan we er dan niet stiekem van uit dat ons kind liefst zo ‘normaal’ mogelijk is?

Ik heb nog nooit een ouder horen zeggen op voorhand:
ik hoop op een ‘ander’ kind, ik hoop op een kind dat weinig slaapt, ik hoop op een kind dat snel overprikkeld geraakt, ik hoop op een kind dat het moeilijker/gemakkelijker heeft op school…

Er is iets rond ‘de norm’ versus de ongelofelijke meerwaarde van, zelfs nood aan diversiteit.

Het vormt een grote uitdaging in het opvoedingsproces. Denk maar aan eten, slapen, emoties, gedrag, onderwijs,….

Wat zegt ‘de norm’?
Ik weet, ik val in herhaling, maar het zit zo in mijn lijf, hoe gestresseerd en onkundig ik me voelde als jonge moeder telkens ik Brieven aan Jonge Ouders las. “Oei, ik groei”, heb ik uiteindelijk bijna nooit open gedaan, want dat had hetzelfde effect op mij. Al die ‘normen’ over wat mijn kind al moest kunnen op zoveel vlakken. En ik wilde het graag zo goed doen als ouder… Het maakte me zo onzeker.  

Herken je dat?

Tegelijkertijd merk ik in mijn praktijk hoeveel gemoedsrust ik ouders kan brengen als ik hen kan duiden dat het gedrag van hun kind binnen de norm valt, dat het helemaal oké is binnen de normale cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Goede informatie biedt ook rust, duidelijkheid, begrip.

Wat als ik naar mijn kind kijk?
Het kan bijna niet anders dan als je kijkt naar hoe je kind zich gedraagt, naar wat ie doet en niet doet, wat ie kan en niet kan,… dat je als ouder bijna onmiddellijk gaat vergelijken met ‘de norm’, met andere kinderen, met wat anderen daarover zeggen.

Heb je al gemerkt dat je kind er dan meestal ‘anders’ uitkomt?

Hoe ga ik als ouder hier mee om?
Het is niet evident om met het verschil om te gaan. Je kind is anders dan de norm. Je kind is anders dan andere kinderen. Sommige verschillen kunnen we als ouders gemakkelijk (ver-)dragen, andere niet.  Vaak zit daar een stuk bezorgdheid. We willen (natuurlijk) maar al te graag dat het goed komt met ons kind en met ons kind in de wereld.

In hoeverre kunnen we onze kinderen ‘anders’ laten zijn?
In hoeverre willen we eigenlijk dat ze zich aanpassen aan de norm?
Geen gemakkelijke vragen en geen eenduidige, simpele antwoorden.

Wil jij hierbij stil staan en zo je eigen weg hierin vinden?
Zoek jij ook naar een manier hoe jij als ouder je kind kan ondersteunen in het eigen ontwikkelingsproces, met het vertrouwen dat het goed komt, ook al weten we niet op voorhand wat dat gaat zijn?

Dan ben je van harte welkom op mijn workshop “Ontspannen opvoeden: kan (ik) dat wel?” op donderdag 28 maart 2019 van 9u30 tot 16u in de pastorie van Wakkerzeel (Haacht).

Alle info: www.ontspannenopvoedenkan.be/workshop

Kostprijs: 53€, incl broodjeslunch, hand-outs, goodiebag

Wil je inschrijven of heb je nog vragen? Stuur me een mailtje op joke@ontspannenopvoeden.be en ik help je graag verder.
Schrijf je graag rechtstreeks in? Dat kan ook, via deze link.

Hartelijke groeten,
Joke


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *