fbpx

Over Joke Van Hoeck


Mama zijn

Mama zijn. Het houdt nooit op en zeker niet in je hoofd. Dan ga je twijfelen terwijl je in alle drukte jezelf en je gezin staande probeert te houden.

Zelf ben ik mama van drie kinderen van heel verschillende leeftijden. Klein, groter, grootst. De kleinste weet goed wat ze op haar boterham wil. De middelste heeft absoluut geen zin in piano oefenen. En de oudste vindt zichzelf dom als hij met een slechte toets thuiskomt.
Nu vertel ik niet alles natuurlijk. Maar toch al iets. Want in mijn nieuw samengesteld gezin is elk kind anders. Net als in jouw gezin. Komen daarbovenop: drukte, emoties, veranderingen… Als ouder is het een kunst – maar vooral heel hard en liefdevol zoeken – om daarmee om te gaan.
En net daarin begeleid ik andere ouders: in het (her-)vinden van het evenwicht tussen zorg voor hun kind en voor zichzelf.

Het groot brengen van drie kinderen brengt elke dag nieuwe uitdagingen met zich mee, ook omdat dit zich bij ons afspeelt binnen de complexiteit van een nieuw samengesteld gezin.

Wie ik was

Mijn leven maakte me tot wie en hoe ik ben. Als kind was ik onzeker en van kleins af aan erg gericht op de andere. Toen ik op mijn 25ste voor het eerst mama werd, stemde ik me volledig af op mijn zoontje. Een pasgeboren kind heeft dat nodig natuurlijk. Maar omdat ik zo hard twijfelde, zocht ik houvast in de adviezen van anderen en in wat ik leerde tijdens mijn studies tot kinderpsycholoog. Dat maakte me nog onzekerder en meer eenzaam. Want mijn zoon was geen baby uit de boekjes: voor hem leken al die tips niet te werken. Verloren voelde ik me als mama, en ik belandde in een postnatale depressie. Anderhalf jaar na zijn geboorte bracht een medische verklaring rust en wat verandering. Maar mijn onzekerheid hing als een donkere wolk over mijn gezin. Toch kwam er een zusje. En niet lang nadien werd bij de papa kanker vastgesteld. De impact op ons gezin was immens. Ik hield het niet vol: al die zorg voor anderen en me zo mislukt voelen als mama. Maar echt bereid om er iets aan te doen, was ik pas toen ik merkte dat mijn kinderen eronder leden dat ik slecht in mijn vel zat.

En wie ik ben

Ik vond houvast in Focusing, een methode die ik leerde kennen tijdens mijn psychotherapieopleiding. Langzaamaan leerde ik om milder te zijn voor mezelf en anders te kijken naar het gedrag van mijn kinderen. Zo veranderde mijn visie op mijn rol als mama en kreeg ik meer inzicht in situaties die me frustreerden en opjoegen. Ik leerde hoe ik zorg kon dragen voor mezelf. En hoe ik zo ook zorgzamer kon zijn voor mijn gezin. Want ontspannen opvoeden kan.

 

Mijn gezin

Ik scheidde van mijn man. Wat een intense tijd waarin ik heen en weer geslingerd werd tussen zorg dragen voor mezelf en zorg dragen voor mijn kinderen die hier niet voor hadden gekozen.
Enkele jaren later ontmoette ik mijn huidige partner. Eigenhandig en zo duurzaam mogelijk verbouwden we onze nieuwe thuis, gaven we onze toekomst vorm. Daarin was ruimte voor nog een klein zusje voor de twee oudsten. 
Maar ik blijf het voelen: elke ontwikkelingsfase, elk nieuw schooljaar, elke verandering brengt opnieuw zoeken naar evenwicht met zich mee.

 

 

Mijn ervaring en opleiding

Ik was altijd een zoeker. Maar ik vond rust in mezelf en in het opvoeden. En daar ben ik zo dankbaar voor. Mijn ervaring, maar ook mijn opleiding tot kinderpsycholoog en mijn eindeloze leergierigheid leggen een stevige basis voor een deskundige
begeleiding van ouders naar opvoeden in vertrouwen.

Deze opleidingen en ervaring vormden mij:

  • Master in de Klinische Psychologie (optie kind, jeugdige, gezin) aan de KU Leuven (2002)
  • Experiëntiële-Integratieve Psychotherapie voor kinderen, jongeren en hun gezinnen aan de Faculteit Mens en Samenleving Turnhout (2008)
  • Erkend Focustrainer en Focusing Oriented Therapist aan het Focusing Institute New York
  • 18 jaar ervaring in de ambulante geestelijke gezondheidszorg en in het onderwijs
  • Sinds 2015: privépraktijk voor kinderpsychotherapie bij PraxisP, KULeuven
  • Sinds 2020: tweede praktijkruimte in het groen bij Huize Chartreuze
  • Aangesloten bij de Psychologencommissie (erkenningsnummer 792107111)