fbpx

Piekeren voor het slapengaan

annen Opvoeden Kan - Slapen

Als ouder heb je waarschijnlijk wel een of ander slaapritueel dat je doorloopt met je kind als het bedtijd is: omkleden, tanden poetsen, nog een beetje TV kijken, verhaaltje voorlezen, liedje zingen of als ze groter zijn, ze nog wat laten lezen, …

Misschien heb je wel al gemerkt dat sommige kinderen hiermee niet voldoende tot rust komen om in slaap te vallen.
Het zijn kinderen waarvan ouders dan vertellen ‘hij piekert zoveel’, ‘zij kan haar knop niet omdraaien’, ‘hij blijft doordenken over wat er die dag gebeurd is en dan vooral over de dingen die moeilijk zijn geweest’, ‘pas als ze in haar bed ligt hoor ik waar ze van wakker ligt en ze kan dan precies alleen nog maar zien wat er is misgegaan die dag’,….

Als ouder kan je dan wel snappen dat je kind op die manier niet in slaap zal vallen, maar wat kan je dan doen?

Ouders vragen me dan wel eens of het zin heeft om aan je kind te vragen naar wat er goed gegaan is die dag. Die vraag komt omdat ze tegengewicht willen kunnen bieden aan al het negatieve waar het kind vertelt. En ik begrijp die vraag wel, het is een variant op wat je ook als volwassene aangeraden krijgt ‘count your blessings’.

Ja, dat kan helpen, als de niet leuke dingen van de dag ook een plek krijgen.
Het is een ‘EN – EN’ verhaal.

 

Wat kan je doen als je kind blijft piekeren?

Wat kan je dus doen als je kind blijft piekeren, als het wakker ligt over iets dat die dag gebeurd is wat echt niet leuk was én het is nu, een kwartier geleden al,… bedtijd?

Stap 1: Luister op een echte, begripvolle manier naar wat je kind te vertellen heeft.

Tip: Luisteren wil niet zeggen dat je het probleem op dat moment, daar moet oplossen voor je kind.
Begin met gewoon luisteren en laat horen aan je kind dat je verstaat dat het moeilijk is.

Eventueel kan je ook zeggen dat je daar morgen verder naar wilt luisteren en samen wilt bekijken wat er eventueel aan kan gedaan worden.

Het belangrijkste is dat je kind de kans krijgt om te zeggen waar het van wakker ligt. Het is de snelste manier voor je kind om uit die maalstroom van gedachten te kunnen stappen.

Stap 2: Vraag naar wat je kind wel leuk vond vandaag.

Tip: Kan je kind zelf op niets komen dan kan je suggesties doen.

Ook heel gewone dingen zijn de moeite om genoemd te worden: de zon die scheen, iets lekker gegeten, leuk gespeeld, een tof boek gelezen, mama/papa/oma/opa/… die je kind is komen ophalen van school,…. (spoiler-alert: het is voor jou als ouder ook een goeie oefening in het opmerken wat er wel goed liep die dag 😉

Stap 3: het loopt vaak niet zo mooi in stappen 😉  Hou voor jezelf als ouder in je achterhoofd dat je ruimte kan maken voor allebei, de leuke dingen en de minder leuke dingen van de dag en die naast mekaar laten bestaan.

 

Waarom zou je dat doen?

Er zit iets bijzonders in het erkennen van wat er is. Als de minder leuke dingen van de dag ook hun plek krijgen, niet genegeerd, niet gesust, niet geminimaliseerd of aan de kant worden gezet, maar wel gezien worden zoals ze zijn, komt er vaak ruimte vrij voor de leuke dingen van de dag.
Dat kan je kind dan ook echt voelen en met een geruster gemoed gaan slapen.

 

Wat is hier de uitdaging?

Als ouder de rust vinden om hiervoor het nodige geduld op te brengen. Want ja, het is bedtijd, je kind heeft genoeg nachtrust nodig en je wil eigenlijk dat het nu gaat slapen. Je voelt zelf ook wel dat je er al een hele dag hebt opzitten en waarschijnlijk heb je nog een heel to-do lijstje om af te werken. De portie geduld dat je nog overhebt, is zeer beperkt of misschien al opgebruikt.  Dan is het bovenstaande een hele opgave.

 

Wil je hiervoor handvaten?

 Dan ben je heel welkom op mijn lezing over ontspannen opvoeden op donderdag 22 november van 20u-21u30, boven de ViaVia in Heverlee.

Herken jij je hierin?

  • Je wil zo graag een opbouwend gesprek met je kind over de dingen die jij graag anders zou zien lopen thuis, maar dergelijke discussies eindigen steeds in kletterende ruzie’s.
  • Je hebt al heel wat boeken gelezen en iedereen in je omgeving geeft je ongevraagd advies over alles met als gevolg dat jij niet meer weet van welk hout pijlen maken.

Gun jezelf een avond waar zelfzorg en zorg voor je gezin hand in hand gaan, waar niks moet en iedereen weet dat ontspannen opvoeden allesbehalve vanzelfsprekend is en dit aan de kennismakingsprijs van 24 euro (incl. BTW).
Breng je iemand mee dan is het 35 euro (incl. BTW) voor jullie twee.  Dat mag je partner zijn, graag, maar het kan evengoed een buurvrouw zijn, een goeie vriend(in), de vaste babysit, onthaalmoeder,….

Wat mag je verwachten?
Je krijgt concrete handvatten mee voor hoe je, zelfs na een drukke werkdag, de rust kunt vinden om niet weggeblazen te worden door alles wat er thuis op je afkomt.

Ik laat je ook proeven van hoe je als ouder de stevigheid kunt vinden om zelf te beslissen wat jij en je kind nodig hebben.

Alle info over de lezing kan je hier terugvinden of download de flyer.

Nog vragen? Stuur me een mailtje op joke@www.ontspannenopvoeden.be

Ik verwelkom je graag en tot binnenkort!
Joke


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *