Ontspannen opvoeden: het hoeft geen illusie te blijven.

Wat ouders vertellen over de workshop

Katrien – mama van 2 kinderen tussen 1 en 4

Ik vind vooral het lastigste om mijn geduld niet te verliezen, zeker als de kinderen niet luisteren naar wat ik hen vraag. Ik maak me daardoor vaker boos dan ik zou willen.

Ik ben super tevreden met Joke’s workshop en de manier waarop ze die aanpakt. Dankzij nieuwe inzichten die ik geleerd heb kan ik nu beter omgaan met de hevige emoties van mijn kind.

Op voorhand twijfelde ik of deze workshop wel praktisch en concreet genoeg zou zijn voor mij, maar er was echt een mooi evenwicht tussen de uitleg en de praktische tips. Dankzij de ‘ballon’ was het voor mij ook makkelijker te visualiseren!

Ik vind het een absolute aanrader, de workshop geeft namelijk inzicht in enkele mechanismen die voor alle ouders van toepassing zijn.

Laurence – mama van 2 kinderen tussen 6 en 9

Ik worstel vooral met mijn geduld verliezen. Ik vind het heel frustrerend dat de kinderen niet luisteren als ik iets vraag. Ik voel me te vaak scheidsrechten bij hun ruzies. Ik weet niet altijd goed hoe ik kan omgaan met de faalangst van mijn kind. Het maakt dat ik vaak twijfel aan mezelf.

Ik heb deze dag heel positief ervaren! De vorm waarin de inzichten werden gebracht, namelijk zelfzorg, was nieuw voor mij en heeft me dan ook echt geholpen. Alles verloopt rustiger nu en loopt het toch eens mis, dan weet ik waarom.

Ik sta zelf in het werkveld rond opvoeden dus ik was enerzijds wat twijfelachtig op voorhand, zou ik wel nieuwe dingen leren? Ik ga wel eens naar een lezing rond opvoeden of adhd omdat ik iets hoop bij te leren, maar vaak kom ik teleurgesteld terug. Niet dat ik alles al weet, maar meestal zijn dat dingen die ik al geprobeerd heb en dat ik niet blijvend kan toepassen.

Anderzijds vond ik het ook moeilijk toe te geven dat ik het ook niet altijd weet, vooral voor de reacties van andere mensen dan. De manier waarop Joke het brengt, het kunnen delen met de anderen maakte het het minder zwaar en mijn zorgen verdwenen helemaal.

Joke brengt deze workshop op een heel authentieke manier, echt vanuit haarzelf, ze doet dat keigoed! Haar verhaal rond de ballon heeft me echt geïnspireerd. Ik raad de workshop zeker aan omdat ik zelf grote voorstander ben om qua opvoeding vooral met de ouders te werken en omdat ik van zelfreflectie hou. Tips en tricks zijn soms wel handig, maar naar je eigen handelen durven kijken als ouder is essentieel om verandering teweeg te brengen. Ik ben fan! 

Ontdek in één dag de 3 stappen naar meer rust en vertrouwen in het ouderschap.

Herken je dit ook?

 • “Ik krijg langs alle kanten adviezen hoe ik het als ouder beter kan doen. Ik weet niet meer wat ik ervan moet denken. Ik lijk het precies nooit goed te doen.”

   

 • “Ik zou zo graag wat minder vaak mijn geduld verliezen. Ik voel me nadien ook zo schuldig. Het is me gewoon soms te veel en ik weet niet hoe het anders kan.”
 • “Ik heb al van alles geprobeerd maar niets lijkt echt goed te werken. Ik doe nochtans zo mijn best.”
 • “Ik merk dat dreigen en straffen niet of te kort effect hebben. Het put me zo uit om steeds scheidsrechter te spelen.”

 • “Ik hoor vaak dat zelfzorg belangrijk is, maar daar wringt toch iets voor mij.” 
  “Ik weet dat ik me vaak voorbij hol, maar er is ook zo veel dat moet gebeuren: mijn kinderen, mijn werk, het huishouden, familie,… Is het dan niet gewoon teveel verwacht, dat daar nog tijd voor mij is?”

Dan neem ik je graag mee op weg en leer wat er nodig is om de rust voor iedereen in je gezin te laten terugkeren – dus ook voor jou.

De 3 stappen naar ontspannen opvoeden

 
Vooraf – Waarom opvoeden bijna niet anders kan dan mislopen

Ontdek waarom het helemaal niet evident is om je geduld te bewaren in moeilijke situaties met je kind. Krijg zicht op waar het misloopt en hoe het anders kan.

Stap 1 – Eerst jij! Zorg dragen voor jezelf

Je leert hoe jij rustig kan blijven, ongeacht wat er op je afkomt, zodat je geduld bewaren geen opgave meer is. Je ontdekt ook hoe je eigen antwoord te vinden op de vraag “wat in deze situatie maakt dat ik me zo opjaag?”, “Wat gebeurt er nu precies dat dit me zo leegzuigt?”, voorbij de logische verklaringen. Zo kom je te weten wat nu eigenlijk maakt dat de situatie jou teveel wordt waardoor je dingen zegt en doet die je eigenlijk niet wil.

Stap 2 – Jouw visie op opvoeding

We gaan op zoek naar wat “opvoeden” eigenlijk betekent, voor jou, voor je kind.
Welke waarden en normen spelen hierin mee voor jou?  Welke rol heeft je kind in de opvoeding?

Stap 3 – Ontspannen inspelen op de noden van je kind

Je leert om te gaan met alles dat op je afkomt in het dagelijkse leven met je kind zonder dat dit te veel van je vraagt. Je ontdekt wat er nodig is om te weten hoe te reageren op je kind zonder dat dit een machtsstrijd wordt of dat je het gevoel hebt dat je je kind tekort doet.
Je leert zien wat de situatie nu eigenlijk echt nodig heeft, zowel voor je kind als voor jezelf.

Wat kan je verwachten?

 
Deze workshop is iets voor jou als …
 • je op een zorgende manier wilt stilstaan bij je ouderschap.
 • je iets anders wilt dan perfectionisme en faalangst in je gezin.
 • je hoopt dat ouderschap niet steeds ruziën is.
 • je beu bent dat de maatschappij zoveel verwacht van jou als ouder en van je kind.
 • je in één dag wilt leren wat de basisbeginselen van ontspannen opvoeden zijn.
 
Deze workshop is niets voor jou als …
 • je hoopt op kant-en-klare opvoedingstips (one size fits all).
 • je er niet aan toe bent om een ganse dag stil te staan bij jezelf en je kind(eren).
 • je liever het allemaal op je eentje wilt doen.

 

Praktisch

Wanneer

Eerstvolgende workshop is op donderdag 20 februari 2020 van 10-16u
Een dag vol zelfzorg en zo ook zorg voor je gezin 😉

Waar

Huize Chartreuze
aan de rand van het Chatreuzebos in Holsbeek

Dutselhoek 47
3220 Holsbeek

 

We zitten in het witte gebouw, op de eerste verdieping.

Kom je met de auto? Volg dan de pijltjes ‘Parking’. Die brengen je naar een publiek parking, waar ook heel wat wandelingen starten. Van daar zal je de pijl zien staan voor Huize Chartreuze. 

Jouw investering

Voor ééndaagse workshop betaal je de kennismakingsprijs van 99 euro incl. BTW.

In de prijs inbegrepen:
 • Onthaal met thee, koffie, koekjes en fruit
 • Broodjeslunch
 •  4- uurtje
 • goodiebag

 

Doe je mee?

Schrijf je in door mij een mail te sturen naar joke@ontspannenopvoeden.be of dit formulier in te vullen en ik bezorg je de info die je nodig hebt om je inschrijving in orde te brengen.

Heb je vragen? Laat het me zeker weten en ik help je verder!