Terwijl ik dit schrijf is de Sint nog maar net geweest en is mijn oudste zoon zijn laatste examens aan het doen. Voor we het goed en wel weten is de Kerstvakantie daar. Ik hou van de sfeer rond Kerstmis. De lichtjes, warmte, de geur van dennegroen, de gezelligheid. Tegelijkertijd is het niet altijd allemaal zo rustig, knus en gemoedelijk.
Ik deel met jou zes tips die er voor kunnen zorgen dat de feestdagen niet met jou aan de haal gaan en er achteraf niet teveel is waarvan je denkt ‘had ik maar…’
1.Het is oké om gemengde gevoelens te hebben over de kerstvakantie en feestdagen.
Er hang een bijna sprookjesachtig beeld hangt rond Kerstmis. Het heeft zo bijna een dwingend karakter van het MOET gezellig en leuk en vredig zijn, maar misschien ervaar jij dat helemaal zo niet.
Wie weet hou jij helemaal niet van de drukte in de winkels, de verschillende feesten na mekaar of onderliggende spanningen in de familie.
Misschien mis jij op deze momenten nog meer de dierbaren die je verloren bent, juist omdat de nadruk zo ligt op gezellig allemaal samen.
Misschien is er helemaal niet veel samen aan voor jou.
Misschien is er wel de hoop en het verlangen dat het wel zo zou zijn.
Misschien ….
Suggestie:
Hoe zou het zijn, moest je jezelf de toestemming geven om niet alles fijn te vinden aan de feestdagen?
Geeft het je terug wat ademruimte?
2. Neem tijd op voorhand om stil te staan bij wat de feestdagen met jou doen.
Als het bij jou is zoals bij ons, nog een drukke aanloop naar de feestdagen, dan zijn ze daar voor je het door hebt. En of je het nu wilt of niet, het doet sowieso vanalles met je.
Het helpt dan echt om hier op voorhand tijd voor te maken. Je bewust te worden van wat die feestdagen allemaal teweeg brengen, vooraleer ze jou inhalen.
Deze twee weken vakantie zijn anders dan de twee weken paasvakantie en dat is niet zomaar.
Oefening:
Probeer dan eens 1 keer je neer te zetten en vijf minuten te schrijven. Zet een wekkertje.
Schrijf 5 minuten lang, zonder bij manier van spreken, je pen op te heffen, over wat dat bij jou aan gedachten, emoties, zelfs fysieke gewaarwordingen in je lichaam teweeg brengt als je denkt aan “volgende week is het kerstvakantie en zijn er de feestdagen”.
Wacht even en merk op wat er komt. Het maakt niet uit wat er dan komt, schrijf het op, zonder oordeel of dat nu gepast is of niet om te denken, of dat nu zinvol is of niet, of dat het er mee te maken heeft of niet. Gewoon schrijven.
3. Ga na wat voor jou belangrijk is in deze vakantieperiode en kerst
Er leeft de verwachting dat kerst gaat om gezellig samen te zijn met familie, maar misschien heb je met de twee vorige oefeningen al gemerkt dat er bij jou heel wat meer leeft dan dat.
Misschien bestaan er in jouw gezin en in jouw familie heel wat tradities en gewoontes over hoe kerst en nieuwjaar worden gevierd.
Wat vind jij belangrijk?
Het is ook jouw tijd de komende weken. Wat wil jij ermee doen?
Stel dat je geen rekening zou moeten houden met haalbaarheid, met concrete verwachtingen van anderen, met hoe het al jaren gaat en los van wat er al op de planning staat, wat zou jij dan willen?
4. Heb aandacht voor jezelf.
De komende vakantieperiode, meer dan bijvoorbeeld de krokusvakantie of grote vakantie, zullen we veel bezig met de anderen. Daar zit een heel positieve kant aan, denk maar aan de Warmste Week, maar daar heb ik het niet over.
Je hoopt dat de cadeautjes in de smaak vallen, dat het kerstmenu goed uitdraait, dat iedereen zich amuseert, dat de kinderen hun ding kunnen doen zonder alles op stelten te zetten, dat…. Je bent sterk gericht op hoe het met je gezelschap rondom jou is.
Hoe is het met jou te midden van deze drukte?
Als je wilt dat de vakantie niet voorbij vliegt, als je uit de vorige tips misschien wel gehaald hebt dat je bijvoorbeeld graag echt tijd doorbrengt om creatief bezig te zijn met de kinderen of dat je kinderen nog eens de kans wil geven om die bepaalde neefjes en nichtjes te zien, is het belangrijk dat je contact houdt met jou.
Als je geen vinger aan de pols houdt met jezelf, hoe het met jou is, geraken voornemens gemakkelijk ondergesneeuwd onder de drukte.
5. En… En
Al het bovenstaande hoeft elkaar niet tegen te spreken.
Je kan bepaalde dingen aan de feestdagen echt niet prettig vinden EN het kan zijn dat je ze toch doet, bijv. omdat je het belangrijk vindt dat je kind de neefjes en nichtjes nog eens ziet.Je houdt van de kerstsfeer EN je voelt het pijnlijke gemis.
Het is geen verhaal van alles of niets, van het een of het ander, maar van EN … EN …
6. Mildheid voor jezelf
Ik wens je heel veel mildheid toe de komende weken. Het zal met momenten teveel worden, niet lopen zoals je verwacht of gehoopt had. Het is nooit te laat. Word je bewust van wat er gebeurt, kijk met mildheid naar jezelf en neem de eerste kleine stap.
Ps: je kind worstelt heel waarschijnlijk met hetzelfde. Daarom is punt 4 nog extra belangrijk, zodat jij er kan zijn als het voor je kind teveel wordt. You can’t pour from an empty cup.
PSS: Wil je graag leren hoe te blijven staan temidden van de drukte van het ouderschap?
Kom dan naar mijn ééndaagse workshop op donderdag 23 januari 2020 aan de kennismakingsprijs van 99 euro. Ontdek wat ik bedoel met zelfzorg en hoe dit jou kan helpen om met meer rust en vertrouwen de ouder te worden die je wil zijn en hoe je dit al in jou hebt.